Herkese merhaba,
28 Haziran 2025 tarihinde henüz bundan sadece 4 gün önce Mayıs ayının Porföy Dağılım Raporu'nu yayınladığımda karamsarlıktan Rus roman kahramanlarına dönüştüğümü hatırlıyorum. Çünkü ayın 17,5 işlem gününde sadece %4,27 yükselmişti ve kaybedilen getirileri kazanmakta oldukça uzak bir noktadaydım. BIST 100 Endeksi ayın son işlem günü olan 30 Haziran 2025 tarihinde %5,78 yükseliş yaparak Haziran ayını kapattı. Temmuz ayının ilk iki günü de bu yükselişini sürdürmeye devam etti.
Bunca alternatif enstrüman varken biz neden bu masadayız sorusunun yanıtını sanırım endeks tek bir işlem gününde hepimize vermiş oldu. Gelecek günler ne getirir bilinmez. Benim buradan mevduat veya altının getirisini yakalamam pek mümkün görünmüyor ancak hedefe ne kadar yakınsarsam o kadar iyidir diyerek doğru bildiğim işlemleri tekrarlamaya devam edip yarının ne getireceğini göreceğim.
Haziran ayında portföy adına büyül sayılabilecek değişiklikler gerçekleştirdim. Toplam porföy ağırlııkları %10'a yaklaşan Aygaz (IST: AYGAZ) ve Vakko (IST: VAKKO) ile vedaşarak buradan gelen nakitin büyük bölümüyle TAV Havalimanları'nda (IST: TAVHL) ağırlığımı %20'lerin üzerine, Global Yatırım Holding'deyse (IST: GLYHO) %15'lerin üzerine çıkartarak hisse sayımı 12'ye, takip edilen sektör sayısını ise 9'a düşürdüm. Ay içerisinde düşükte olsa Şişe Cam (IST: SISE), ENKA (IST: ENKAI) ve Turkcell (IST:TCELL) temettüleri alındı ve geri yatırımda kullanıldı. Anadolu Efes (IST: AEFES) %900 Bedelsiz Sermaye Arttırımı gerçekleşti.
Temmuz ayı uzun ve sıcak olacağa benziyor, gelecek ay görüşmek üzere!
Herkese merhaba,
Yayınlama aralığına dikkat ettikçe ipin ucu iyice kaçıyor. Tabi içerde ve dışarda yaşanan olaylar, bunların takibi ve endeksin de tat vermemesi bunun tuzu biberi olmadı değil. Nisan ayında BIST 100 Endeksinin -6,02% düşmesinin ardından Mayın ayında da BIST 100 Endeksine %1'e yakın değer kaybı yaşadık. Endekse oranla daha kötü bir performans sergileyerek %5'i geçen bir gerileme kaydettim.
Neredeyse Haziran vade bitti ancak Mayıs ayında kendim adına kayda değer bir durum yaşanmadı. Hayatımın akış yönü ve karar önceliklerim değişmeye başladıysa da bu koyduğum 2 yıllık düzenli alım hedeflerimde bir sapmaya neden olmayacaktır diye tahmin ediyorum ki önümüzde sadece Haziran ayını saymazsak sürecin tamamlanmasına 2,5 aylık bir zaman dilimi kaldı. Önümüzdeki 2,5 aylık süreçte mucizeler yaratamayacağım için, ülkemiz ve dünya adına da umut vadedici haber akışları da beklemediğim için bu iki yılda olumlu bir süreç tamamlanmış olmayacak benim adıma. Çok büyük ihtimalle mevduatçı amca ve güncü teyzelere kaybetmiş bir şekilde tamamlayacağım süreci. Ama bunun hem parasal hem gelişimsel yönünü gemiyi limana güvenli bir şekilde yanaştırıp palamarı bağladığımızda 2,5 ay sonra detaylı konuşacağız. O güne kadar yola çıkarken hedeflediğim ve inandığım şeyi yapmaya devam edeceğim.
Mayıs ayında portföy adına kayda değer bir değişiklik yaşanmadı. Ford Otosan (IST: FROTO) %900 Bedelsiz Sermaye Arttırımı, Anadolu Efes (IST: AEFES) temettüsü ve %10'u geçen Aselsan'da (IST: ASELS) pay azaltımı haricinde genel alımlarıma devam ettim.
Haziran ayı vade sonuna 1 iş günü kaldı. Hepimiz için yıpratıcı haber akışlarıyla dolu yorucu ve haraketli bir aydı. Raporunu çok geciktirmeden önümüzdeki hafta içinde yayınlamayı düşünüyorum.
Gelecek ay görüşmek üzere!
Herkese merhaba,
Yoğunluktan Nisan ayı durumunu yazmaya ancak fırsat bulabildim. Yaklaşık 1 aydır tüm veriler ve gelişmeler takibim dışında kaldı ve artık kendimi çıplak hissetmeye başlayınca ve Mayıs vadenin de bitimine 10 gün varken Nisan'ı aradan çıkarıp üzerimdeki ölü toprağını atmanın vakti geldiğini düşündüm. Kafamda bir şeyler oturmadığı için daha doğrusu oturanlar da taşındığı için Nisan ayı gelişmelerini çok fazla uzatmadan verileri verip kısa kesmeye çalışacağım.
BIST 100 endeksi Nisan ayında %6,02 düşerken bu ay %3,57 portföyden kayıp yaşandı. Nisan'da dağınık bir alım stratejim olmasa bile şirket bazlı çok yoğunlaştığım yerler oldu. Bunlardan birisi yatırım ve gelecek verilerine çok inandığım TAV Havalimanları (IST: TAVHL) ve küçük rakamlar bile olsa gördükçe aldığım Global Yatırım Holding (IST: GLYHO) oldu. İki işe de inanmaya devam ediyorum ve edeceğim. Nisan ayı için güzel verilerden bir tanesi de bu ay başladığımdan beri en yüksek temettü geliri elde ettiğim dönem olmasıydı. Ufakta olsa bu geri dönüşleri görmek dahi beni motive etmeye yetti. Buradan gelen gelirleri de portföye dahil ederek yoluma devam ediyorum.
Gelecek ay görüşmek üzere!
Herkese merhaba,
Şimdi buraya ne yazsam boş. Az önce notlarıma baktım ay sonunda yoğun olurum, taslak düzenleyeyim de Bayram öncesi onları yayınlarım diye plan yapmışım. Öyle şeyler yazmışım ki 15 Mart'a kadar neler neler, ne umutlar, ne Havacılık analizleri ne AB uzmanlıkları döktürmüşüm vallahi. Malumunuz iki farklı ay yaşadık Mart ayı içerisinde. Hızlı bir yükseliş, ardından haber akışlarını takiben asla durmayan daha hızlı bir düşüş evresi. Açıkcası Mart vadeden umutluydum ama sanırım bu ay kristal küreyi düşürmesekte çatlatmayı sonunda başardık. O nedenle daha fazla bir şey yazmadan direkt verilere ve kapanışa geçiyorum.
Mart ayındaki çalkantılara rağmen ve BIST 100 endeksinin açıldığı gibi kapandığını varyasarsak %0,01 yükselişle benim için %11,24 yükselişle en yüksek getirili aylardan birisi oldu. Bu ay çok daha iyisini yapabilecekken maalesef böyle bir sonucu görmek üzdü. Bu ayın tek getirisi ay ortasına sıkıştırdığım Seville, İspanya gezisiydi. Onu da yakın zaman da dünyanın hikaye edilişi başlığı altında yazmak ve sitenin kuruluş amacının ikinci aşamasına sonunda geçmek istiyorum.
Aselsan (IST: ASELS) yükselişi, Global Yatırım Holding (IST: GLYHO) ısrası ve AYGAZ (IST: AYGAZ) kendini hatırlaması bu ayı kurtaran performansların başındaydı. Geçen ay TÜPRAŞ (IST: TUPRS) ve Ege Gübre (IST: EGGUB) ile vedalaşmak beni hiç rahatsız etmedi ki zaten fırsatta bulamadım hangisine yanayım derken bu hengamenin arasında. Nisan ayı işlemlerini henüz yapmadım bir süre daha es geçmeyeceğim ama bir süre piyasanın sakinleşmesini bekleyecek gibiyim.
Gelecek ay görüşmek üzere!
Herkese merhaba,
“Borsa İstanbul’da başarılı olmanın ilk kuralı, bastığınız her tuşun sorumluluğunu almaktır.” Çağan Tunç burada https://x.com/CaganT/status/1893327392690561373yazmıştı. Ben Altuğ ağabeyin bu https://www.youtube.com/live/S1dQVL1UBNU?si=CNvh8IRNkFIKwaTV yayında sözü alıntıladığında ondan duydum. Üzerine düşünülünce doğruluğu bunca zamandır kitapları defterleri rafa kaldırtacak cinsten. Peter Lynch'de sanırım bir kitabında yine aynı minvalde şeylerden bahsediyordu ki zaten bir kitabının ismi de "Borsada Tek Başına" Ben de bu ay içinde model portföy haricinde Şubat bitmeden bir işlem yaptım. Derbide Fenerbahçe'nin kazanıp, puan farkını üçe indirerek psikolojik üstünlüğüde eline alarak şampiyonluğun en büyük favorisi olacağını düşünerek kapanışa doğru Fenerbahçe (IST: FENER) için işlem açtım. Kafamdaki plan Fenerbahçe kazanır hisse 4-5 gün tavan gider ben de planladığım kazancı alır çıkarım diye düşünüyordum. Bunu burada yazma nedenim Bu benim son kumar vari işlemim olması. Yukarıdaki sözü de çıktı alıp işlemle birlikte duvara asmaya gideceğim. Sonuç hepimizin malumu kötü futbol, beraberlik ve %5'e yakın kayıp. Üzerine bir Se7en filmi izleyip ve tövbe edip sabahına tabandan satış emiri gönderirim diye planlamıştım ama %5 kayıpla çıtır hasarlı kapattık işlemi. Yayın ve cümleden sonra sonra Şubat ayı için tüm zamanların işlem adedi olmasa da işlem hacmini kendi adıma kırdım. Çünkü portföydeki %6larda olan TÜPRAŞ (IST:TUPRS) ile %5lerde olan Ege Gübre'yi (IST: EGGUB) satarak Tav Havalimanları (IST:TAVHL) ağırlıklı olmak üzere portföye dağıttım.
Şubat ayı ülkemiz ve dünya için de hareketliydi benim portföyde olduğu kadar. Ne olacak bakalım meraklı gözlerle izliyoruz. Kötü bir Şubat ayı geçirdim, Borsa İstanbul'un %3,46 düşüşle kapattığı ayı negatif performansla %6,95 kayıpla tamamladım.
Geçen aydan kalan Aselsan performansına devam ediyor. Düşüş model portföyümde genele yayıldığı için pek bir ayrım yapamıyorum negatif tarafta. Yukarıda bahsettiğim gibi TÜPRAŞ (IST: TUPRS) ve Ege Gübre (IST: EGGUB) ile vedalaşma gereği duydum. Yaklaşık portföy oranına göre %11-12 nakiti hikayesine, işe ve geleceğine daha çok inandığım Tav Havalimanları (IST: TAVHL), Global Yatırım Holding (IST: GLYHO), Anadolu Efes (IST: AEFES) ve ENKA İnşaat ve Mühendislik (IST: ENKAI) gibi şirketlere yoğun dağıttım. Mart alımlarını da hiç vakit kaybetmeden ilk işlem günlerinde gerçekleştirmeyi planlıyorum.
Gelecek ay görüşmek üzere!
Herkese merhaba,
Yeni yılda yeni tasarım ve eklemelerle karşınızdayım. Sektör ve Bağlı ortaklıklar grafiklerini ekledim. Tabloyu daha ayrıntılı görmek için sağ tıklayıp "Görüntüyü Yeni Sekmede Aç" yaparsanız büyük halini inceleme şansınız olacaktır. Umarım seversiniz.
Yine kristal küreyi düşürmemek adına bir elimizden diğerine Salvolarla geçen bir ayı daha geride bıraktık. Temasların son güne kadar yoğun olduğu bir Ay geçirdik. Hayliyle endeks de bundan nasibini zaman zaman aldı. Son noktayı da Fitch not kararı ve Para Piyasaları Fonları stopaj oranının %10'dan %15'e yükseltilmesi kararı koydu.
Yani aslında Anadolu'da yatırımcı olmakta esasen böyle bir şey. Bence tarih boyunca da durup hep aynıydı. Türk, Hititli, Troyalı tüccarları bir hayal etsenenize. Asos limanda şarabını yudumlarken Çin'den gelen iptekten edeceğin karı düşünürken Kralın oğlu Troyalı Paris tutup Helen'i kaçırıp ülkeyi topyekün Sparta ile savaşa sokuyor. Ya da başkent Hattuşa'da 10 dönüm yerin var, hasat zamanı alacağın buğdayı hesaplıyorsun bir bakmışsın 2. Hattuşili seni Kadeş Muhaberesine sipahi yazdırmış. Veya Sivasta yaz sıcağının altında Kızılırmak'ta balığa çıkmışsın ötede bir bakmışsın Emir Timur Filleri karşıya geçirmeye çalışıyor. Zor memleket!
Tüm güzellikler bir yana Kristal küre asırlar boyunca coğrafyanın kaderini paylaşan insanoğlunun elinde gezip durmuş. Şimdi de anlaşılan Küreyi muhafaza sırası bizde.
Ortalama bir 2024 yılı geçirmiştim. Piyasada kalan çoğu herkes gibi diğer tüm enstrümanlara yenildiğim bir yıldı. Ocak ayına da endekse paralel bir başlangıç yaparak %1,04 getiri sağladım. BIST 100 %1,77 yükselerek bu ayı tamamlamıştı.
Bu ay beni en çok şaşırtan performans Aselsan oldu. Geçtiğimiz aylarda yeni sözleşme haberleriyle aslında kendini belli etmişti. Ama yinede %10'u geçen getiri ile 4 sıra birden yükselerek portföy dağılımında Tav Havalimanları'nın ardından 2. sıraya yerleşeceğini tahmin etmemiştim. Yine geçtiğimiz aylarda oranını azaltarak Turkcell ile birlikte taşımaya başladığım Türk Telekom'da benzer bir yükseliş sergiledi. Çimsa'da bu ayın iyilerindendi. Hatta bir ara satış yaparak oranını düşürmek durumunda kaldım. Hayalkırıklığı olan gerçi sektörel ve iş anlamında bir beklentim olmasa da Şişe Cam'da düşüş daha da derinleşmeye devam etti. Uzun zamandır ciddi bir alım yapmadım Şişe Cam'da. Büyük umutlarla geçtiğimiz aylarda alıma başladığım GSD Holding'i daha fazla ileri taşıyamayacağımı düşündüğümden portföyden tamamen çıkardım. 16 şirket ve kendimce adlandırdığım 11 sektör ile yola devam ediyorum. Tav Havalimanları'nda %15'e ulaşırım diye düşünüyordum ancak %14,9'da kalmak biraz manidar oldu. Alım bütçesini 2025 için biraz yükselterek devam ediyorum. Nuh Çimento için Temettü ödemesi gerçekleşti.
Gelecek ay görüşmek üzere!
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmakta olup, herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.